Arbeidsrecht

Wat is een werkgeversverklaring?

Veel werknemers vragen hun werkgever om een werkgeversverklaring wanneer ze een hypothecaire geldlening willen aanvragen of verhogen. Een werkgeversverklaring is een document dat door een werkgever wordt afgegeven aan een werknemer. Dit document bevat belangrijke informatie over de arbeidsrelatie tussen de werkgever en de werknemer en wordt vaak gebruikt bij het aanvragen van een hypotheek of andere financiële diensten.

De werkgeversverklaring bevat doorgaans de volgende informatie:

  1. Gegevens van de werknemer: Naam, adres, geboortedatum, en eventueel het burgerservicenummer (BSN).
  2. Gegevens van de werkgever: Naam van het bedrijf, adres, en contactgegevens.
  3. Dienstverband: Startdatum van het dienstverband, aard van het dienstverband (vast, tijdelijk, of oproepbasis), en de functie van de werknemer.
  4. Inkomen: Het bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, eventuele bonussen, en andere structurele vergoedingen.
  5. Duur van het contract: Of het dienstverband voor bepaalde of onbepaalde tijd is, en als het een tijdelijk contract betreft, de einddatum van het contract.
  6. Proeftijd en opzegtermijn: Informatie over eventuele proeftijd en de opzegtermijn die van toepassing is.
  7. Handtekening van de werkgever: Een officiële handtekening van de werkgever of een vertegenwoordiger van de HR-afdeling, inclusief datum van ondertekening.

Het doel van de werkgeversverklaring is om een betrouwbare bron van informatie te verschaffen over de arbeids- en inkomenssituatie van de werknemer. Financiële instellingen gebruiken deze informatie om de kredietwaardigheid van de werknemer te beoordelen bij het verstrekken van leningen of hypotheken.

Sommige werkgevers verstrekken deze verklaring standaard, terwijl anderen hier meer over nadenken of het zelfs helemaal weigeren. In dit artikel bespreken we de risico's voor de werkgever bij het afgeven van een werkgeversverklaring met een intentieverklaring. Is het afgeven van een werkgeversverklaring verplicht en is dit document juridisch bindend?

Een werkgever is niet verplicht een werkgeversverklaring te verstrekken

Er is geen wettelijke verplichting voor werkgevers om een werkgeversverklaring af te geven.
Werkgevers hebben de vrijheid om te beslissen of zij deze verklaring verstrekken, mits zij handelen volgens de normen van goed werkgeverschap. Onredelijke weigering van een verklaring is niet toegestaan.

Een werkgeversverklaring is een intentieverklaring

Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is het afgeven van een werkgeversverklaring doorgaans eenvoudig. Bij tijdelijke contracten ligt dit complexer. Een cruciaal onderdeel van de werkgeversverklaring is de intentieverklaring: "Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd." Veel werkgevers willen hun werknemers wel helpen bij het verkrijgen van een hypotheek, maar willen zich niet verplichten tot een vast dienstverband.

Een werkgeversverklaring is niet bindend

Volgens de rechtspraak is een werkgeversverklaring niet juridisch bindend voor de werkgever.
Een werknemer kan geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd afdwingen op basis van een intentieverklaring in de werkgeversverklaring, tenzij er bijkomende omstandigheden zijn.

Zo liet de Hoge Raad een uitspraak van het gerechtshof Arnhem in stand waarin het hof een vordering tot schadevergoeding van een werknemer had afgewezen. Aan deze werknemer was namelijk toegezegd dat hij na drie contracten voor bepaalde tijd voor onbepaalde tijd in dienst zou worden genomen bij goed functioneren. De werknemer kreeg ook een werkgeversverklaring met die strekking ten behoeve van de aanvraag van een hypotheek.
Toch werd het dienstverband niet verlengd. De werknemer eiste daarop een schadevergoeding vanwege het niet nakomen van de toezegging van een vast dienstverband.
Zowel de kantonrechter, het gerechtshof als de Hoge Raad wees de vordering van de werknemer af.

Voorzichtigheid geboden

Als een werkgever daarentegen een werkgeversverklaring verstrekt terwijl hij al weet dat hij het dienstverband zal beëindigen, loopt de werkgever wel een zeker risico. De werknemer kan hierdoor een lening of hypotheek krijgen en hogere maandlasten aangaan. Als de arbeidsovereenkomst vervolgens eindigt, kan de werknemer in financiële problemen komen.
Als gevolg daarvan kunnen rechters in bepaalde gevallen een schadevergoeding toekennen aan een werknemer.

Conclusie

Hoewel een werkgeversverklaring een werkgever niet kan verplichten tot het aanbieden van een vast dienstverband, is voorzichtigheid geboden. Het is verstandig om bij het afgeven van een werkgeversverklaring duidelijk schriftelijk te vermelden dat deze uitsluitend bedoeld is voor het verkrijgen van financiering en dat hieraan geen arbeidsrechtelijke rechten kunnen worden ontleend. Het afgeven van een werkgeversverklaring terwijl de werkgever al weet dat het dienstverband zal eindigen, kan leiden tot schadevergoedingen.

Wilt u meer weten over de werkgeversverklaring in een specifieke situatie?
Neem dan contact met ons op.

Yves Janssen